Info Korporat

Visi, Misi, Objektif

VISI

Untuk menjadi sebuah institusi permuziuman yang cemerlang di dalam memelihara dan mempamerkan warisan sejarah dan budaya negeri Perak bagi memantap dan menanam semangat cintakan negara dan menyayangi warisan budaya bangsa.

MISI
  1. Untuk menyebarluaskan pengetahuan mengenai sejarah dan budaya Negeri Perak kepada masyarakat umum terutamanya generasi muda.
  2. Untuk mengenengah dan memantapkan peranan muzium dalam pembentukan bangsa dan negara dalam era globalisasi serta ledakan teknologi maklumat.
  3. Untuk menggalakkan kerjasama dalam mengintegrasi dan memantapkan kerja–kerja penyelidikan, pemasaran dan pembangunan dengan institusi – institusi lain di dalam dan luar negara.
OBJEKTIF PENUBUHAN

Muzium DiRaja Kuala Kangsar
Mengumpul, menyelidik, memelihara, mempamer dan menerbitkan bahan- bahan warisan Sejarah Kesultanan Perak serta membantu usaha-usaha kerajaan dalam menggalakkan pelancongan.

Muzium Darul Ridzuan
Mengumpul, menyelidik, memelihara dan mempamerkan bahan-bahan sejarah mengenai Perlombongan Bijih Timah dan Perhutanan Negeri Perak.

Muzium Beruas
Mengumpul, menyelidik, memelihara, mempamer dan menerbitkan bahan- bahan sejarah kerajaan purba Gangga Negara dan Kerajaan Islam Beruas serta membantu usaha-usaha kerajaan dalam menggalakkan pelancongan.

Kompleks Sejarah Pasir Salak
Mengumpul, menyelidik, memelihara, mempamer dan menerbitkan bahan- bahan pameran sejarah perjuangan patriotisme dan nasionalisme rakyat negeri Perak serta membantu usaha-usaha kerajaan dalam menggalakkan pelancongan.

Galeri Sultan Azlan Shah
Mengumpul, menyelidik, memelihara dan mempamerkan koleksi-koleksi peribadi DYMM Sultan Azlan Shah.

Rumah Kediaman DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Shah
Memelihara dan mempamerkan koleksi-koleksi peribadi DYMM Sultan Azlan Shah semasa remaja.
bahasa sharing button English
faq sharing button Soalan Lazim
hubungi sharing button Hubungi Kami
aduan sharing button Maklum Balas
sitemap sharing button Peta Laman